Wil jij net als vele andere Nederlanders gaan voor zonnepanelen?

Naast het voordelig klimaatbeleid, is het ook een goed idee om op energiebesparing te focussen. Dit is goed voor uw portemonnee en uw vermogen. Zo blijft u beter verzekerd van een goede werking van uw elektriciteitsnet en bent u erop verschuldigd hulp in te roepen als er problemen zijn met het net.

Wat is zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn voordelig in het opwekken van elektriciteit. Een zonnepaneel is een bestaand landbouwobject dat met behulp van zonlicht energie kan opwekken. Dit kan voor particulieren, bedrijven en overheden geld bieden ter voorkoming of reductie van de CO 2 -emissies. Tegenwoordig wordt meer gedacht aan de investering in zonnepanelen dan alleen maar in duurzame energie. Hierdoor is er onder andere sprake van zonne-energie inverters die het verbruik van moderne stroomnetten met terugwerkende kracht vervangen door eigen netwerken of windmolens.

Er is nu meer beschikbaar over data en ervaring om te weten welke soort zonnepaneel het beste bij jou past en wat je daarmee precies kunt realiseren in termes rendement, duurzaamheid en veiligheid.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron. Ze produceren geen CO2 en geven daarmee een bijdrage aan het reductieprogramma van de Nederlandse overheid. Ook kunnen zonnepanelen worden ingezet om woningen te verwarmen of elektriciteit op te wekken.

Verder hebben zonnepanelen voordelen voor uw portemonnee: ze leveren vaak lagere vervuilingsfacturen dan fossiele brandstoffen en dat betekent dat u meer winst kan maken in de huidige economische situatie. Daarnaast is er nog eens de voordelige bijdrage aan het milieu: zonnepanelen schepperen minimaal geluid en warmte, wat ook positief effect heeft op de leefomstandigheden van mensen in nabijgelegene gebieden.

Wil jij net als vele andere Nederlanders gaan voor zonnepanelen? Dat kan nu met subsidies!

Hoe kun je zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen zijn panelen met zo’n 20.000 witte en rode cellen die om het jaar bijna 600 watt per m2 produceren. Daarnaast leveren ze een positieve invloed op het milieu. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland over een paar jaar aangemaakt gaat worden tot gebruiker van zonnepanelen. Maar waar moet je ze plaatsen?

Het is heel belangrijk om goed na te denken over hoeveel zon je nodig hebt en welke locatie daaraan beste past. Je kunt dan bepalen of je voor zonne-energie gaat of voorwarmte via biomassa. Zo kun je voorkomen dat je opnieuw gasprijzen ontvangt, want fossiele brandstof kost veel meer dan duurzame energieën. Ook is het belangrijk om af te stemmen op de dynamische prestaties van depanelen: wil je geïsoleerd blijven of wil je wel eens contact hebben met anderen?

Welke factoren bepalen of jij een zonnepaneel gaat kopen?

Een zonnepaneel is misschien niet direct het beste product voor je situatie, maar in de regio waar je woont, is het wel een goede keuze. Wat bepaalt dan wel of jij een zonnepaneel gaat kopen? Hieronder staan de belangrijkste factoren op één rij:

1. Je woonplaats en je energierekening

Je woonplaats is cruciaal om te weten of solar opnieuw kan worden ingezet als alternatief voor fossiele brandstoffen. Wanneer deze statische druk opwekt door warmteverliezen uit huishoudens en bedrijven, dan wordt het terugverdiend via meerprijzen van elektriciteit aan consumenten én minder CO2 emissions onder invloed van windmolens en gaswinning. In plaats van fossiele brandstoffen wordt er nu voornamelijk gekeken naar duurzame bronnen zoals zonnen en windparken. Indien de locatie van jouw huis goed beschikbaar is voor zonnepanelen, is het daarom belangrijk dat je hierover goed ingaat bij het plannen van je energierekening.

2. Je financiële mogelijkheden

Je financiële situatie bepaalt natuurlijk ook welke investeringen je wilt doen in je woning. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een zonnepaneel als je weet dat deze aansluiting op je elektriciteitsnetwerken kan worden geregeld. Je kan ook besluiten om een zonnepaneel te kopen onder de voorwaarden dat er voordelige financiële producten beschikbaar zijn die eventueel ook afgesloten worden met een huurcontract of levenslang verbruik.

3. Je bereidheid om de risico’s te nemen

Als je een zonnepaneel gaat kopen, dan moet je er wel aan denken dat je hiermee risico’s loopt. Je kan bijvoorbeeld rekenen op energieverspilling door de zonnepanelen of op het opteren voor een product dat niet altijd even duurzaam is. Ook kan het voorkomen dat je probleem met de aansluiting op je elektriciteitsnetwerken of eventuele brandstofverbruik ervan moet oplossen. Als je hiervoor in staat bent om de risico’s te nemen, dan is een zonnepaneel misschien een goede keuze voor jou.

4. Je behoefte aan financiële terugbetaling

Wil je dat er sprake is van financiële terugbetaling vanaf het moment dat je een zonnepaneel hebt gekocht? Dan is het belangrijk dat je goed inzicht hebt in het vermogen van de zonnepanelen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een product dat een lange levensduur heeft of dat betaalbaar is in termijnen. Als je een zonnepaneel koopt onder de voorwaarden dat er voordelige financiële producten beschikbaar zijn, dan is dit vaak ook zo.

5. Je behoefte aan energiezuinigheid

Wil je energiegebruik tegenwoordig minder betalen? Dan is het belangrijk om te weten of jouw situatie vereist dat je meer rendement op je zonnepaneel wilt haalen dan bijvoorbeeld 50 procent. Wil je liever geen rendement hoef je niet alles op één kopje te drinken: je kan ook kiezen voor een product dat minder rendement oplevert, maar wel erg energiezuinig is.

6. Je behoefte aan warmte

Wil je graag warmte in huis? Dan is het belangrijk om te weten of je in staat bent om een zonnepaneel te gebruiken voor de verwarmingsopgave. Het is mogelijk om een zonnepaneel toe te passen bij de verwarming van je woning of kantoor, maar het kan ook voorkomen dat je een zonnepaneel gaat gebruiken voor de warmte die je wilt opvoeren in je auto of camper. Mocht dit niet het geval zijn, dan is er ook nog een laagdrempelige solarthermostaat beschikbaar die goedkoop en duurzaam is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *